Соняшникова олія виготовлена при температурі до +55 °С має надзвичаййні властивості. При такій температурі всі вітаміни та корисні властивості зберігаються. Соняшникова олія є основним джерелом вітаміну Е, що захищає організм людини від атеросклерозу та інших серцево-судинних хвороб, перешкоджає старінню, зміцнює імунітет та нормалізує роботи печінки.
Олія з насіння соняшнику виготовляється з 1829 року. Смачна, ароматна і корисна соняшникова олія — є невід’ємний атрибут кожного столу. Олія першого холодного віджиму (сира олія) найкорисніша, всі вітаміни і мінерали в такій олії збережені в первозданному вигляді, саме це надає неповторний смак та густий аромат. У сирій олії допускається осад — це фосфоліпіди, які також корисні для організму людини.
Соняшникова олія популярна ароматна заправка для салатів, без олії не обійдеться обсмажування картоплі та м'яса, приготування хліба та пирогів, і в тісто для млинців, одну столову ложку потрібно обов'язково додати.
Для отримання такого цінного продукту ми використовуємо «холодний віджим». Перший, що використовується людиною, спосіб отримання олії. При такому виробництві сировина все-таки проходить деяку теплову обробку, проте її можна назвати природною, оскільки при віджиманні в пресі олія нагрівається до 50-55°С. Такий спосіб отримання олії самий малопродуктивний і має "вихід" не більше 30% олії від усього обсягу використо-вуваного насіння соняшнику.
Наше підприємство, ТМ "Пан Олійник", виробляє виключно натуральну олію «холодного віджиму», яка очищується тканниними фільтрами без будь-яких добавок і є надзвичайно корисною.
При правильній обробці насіння, олія містить цінні для організму поживні речовини, вітаміни груп А, D, E і F, що не зруйнувалися під дією високих температур, на відміну від гарячого віджиму.
Олію холодного віджиму рекомендується додавати в салати, приготовлених із свіжих овочів. Можна наводити багато прикладів застосування "живої олії", кожен вибиратиме по смаку. До речі, олія холодного віджиму буде корсною до вживання при дотриманні дієти.
Оскільки олія «боїться» світла і окислюється, бажано зберігати її в темній скляній тарі, герметично закритій і в холодному місці (в погребі). Для використання на кухні, тару для олії вибираємо невелику, приблизно за 5-8 днів олія повинна бути використана. Еще один важливий момент - наявність підробок. Так як ціна нерафінованої олії холодного віджиму значно вища, ніж олія отримана з додаванням хімічних домішок, то можна бути впевненим, що не всі виробники повністю чесні. Тому довіряйте тільки перевіреним виробникам. Одна підказка – чим менше виробництво тим краща якість продукта.