Здавалося б, про гарбуз ми знаємо вже все і разом з тим недооцінюєм цей чудо-овоч.
Давно знайомий овоч щоосені радує нас своїм смаком, кольором і корисністю. Гарбуз - відмінне рішення для бажаючих зхуднути, підвищити імунітет і просто універсальний продукт, що використовується в кулінарії. Але гарбуз дає нам ще один надзвичайно корисний продукт - це олія з насіння гарбуза (гарбузова олія).
«Зелене» або «чорне» золото - так в країнах Європи називали олію з насіння гарбуза, не тільки тому, що олія із насіння гарбуза надзвичайно корисна, а ще через виняткові якості цього продукту, вона високо цінувалося вже в 15 столітті. І тоді маленька пляшечка гарбузової олії цінувалася стільки ж, скільки коштувало золота обручка. В ті часи використовувалася гарбузова олія тільки в лікувальних цілях.
Часи змінюються, гарбузова олія стала доступнішою, але при цьому не втратила своїх корисних властивостей, навпаки - відкрилися нові. І на сьогоднішній день завдяки цьому олія з гарбузового насіння вважається, безкінечним, джерелом вітамінів, корисних речовин, допоміжним засобом при лікуванні багатьох захворювань різного характеру. Так що її «золоте» визначення, цілком виправдане. Її можна назвати «рідким золотом», віднести до рідкісних делікатесів для вишуканих поціновувачів здорового харчування. «Чорне золото» – найсмачніша з усіх рослинних олій, що сприяє максимально широкої популяризації в національних кухнях різних народів світу.
Олію гарбузового насіння отримують шляхом холодного віджиму насіння гарбуза. Продукт має темно-зелений, іноді, майже чорний відтінок. Натуральний продукт відрізняється вишуканим смаком, тонким ароматом гарбузового насіння. Якісно виготовлена, вона не розтікається по листу салату, не гірчить. Забороняється піддавати гарбузову олію тепловій обробці, так вона набуває масу шкідливих властивостей. Олією з гарбузового насіня заправляють салати, додають в соуси, збризкують тушковані овочі або м'ясні страви. Корисний продукт краще зберігати щільно закритим, у темному прохолодному місці, або в холодильнику. Олія з насіння гарбуза входить в топ 5 найкращих олій світу.
Наше підприємство, ТМ "Пан Олійник", виробляє виключно натуральну олію «Холодного віджиму», яка очищується тканниними фільтрами без будь-яких добавок і є надзвичайно корисною.
Гарбузова олія. Корисні властивості
- Стимулює імунітет організму.
- Покращує моторну функцію кишечника і жовчовивідних шляхів.
- Має виражену антиоксидантну та гепатопротекторну дію.
- Володіє антиалергічною властивістю.
- Має протизапальну і ранозагоювальну дію.
- Бореться з вільними радикалами захищає шкіру від передчасного старіння, .
- Регулює вуглеводний і ліпідний обмін, завдяки прийому цієї олії, активізуються обмінні процеси в тканинах.
- Чудовий продукт для дієтичного харчування.
- Володіє антигельмінтною дією.
Властивості гарбузової олії успішно використовуються в лікуванні та профілактиці багатьох захворювань.
Як приймати гарбузову олію
Для профілактичних цілей гарбузову олію можна просто додавати в їжу, в основному - в салати. Головне, щоб олія не піддавалася термічній обробці, інакше її корисні властивості просто нівелюються. Спробуйте додати гарбузову олію в гречку, рис, приправити трохи вашими улюбленими спеціями.
З профілактичною метою олію потрібно приймати регулярно мінімум за годину до їжі і через годину - дві години після. Разова доза - 1-2 чайні ложки. Запивати водою не потрібно. Якщо ж зовсім не можете проковтнути його в чистому вигляді, то можна зробити пару ковтків свіжовижатого апельсинового соку.
Завдяки своїм корисним властивостям, які криються в складових чудо-олії, її використовують не тільки для оздоровлення, а й у косметологічній індустрії. Гарбузова олія є еліксиром жіночої краси: вона благотворно впливає на стан волосся, шкіри, нігтів.
Великі лікарі всіх часів сприймали гарбузову олію, як профілактичну панацею від усіх недуг і непохитно стверджували, що «чорне золото» – єдина в своєму роді і рівних їй не знайдеться.
Рецептів по використанню та застосуванню олії з гарбузового насіння багато можна відшукати у "всесвітній паутині". Тому читайте та використовуйте ОЛІЮ З ГАРБУЗОВОГО НАСІННЯ НА ЗДОРОВ’Я.