Рижієва олія

Рижієва олія виробляється з насіння олійної культури РИЖІЙ.
Батьківщиною рижію прийнято вважати південно-східну частину Азії і східну Європу. Ще з давніх-давен з дрібних жовто-червоних насінин рижію отримували цінну, що володіє гострим смаком, рижієву олію, конкуруючу за своїми харчовими цінностями із знаменитою олією з кунжуту (звідси і ще одна назва рижію - "німецький кунжут", "німецький сезам"). Крім вживання в їжу рижієву олію успішно використовували у стародавній народній медицині (для лікування ран, опіків, запальних захворювань органів зору, виразки шлунка), а також широко застосовували в якості заправки для олійних світильників.

Наше підприємство, ТМ "Пан Олійник", виробляє виключно натуральну олію «Холодного віджиму», яка очищується тканниними фільтрами  без будь-яких добавок і є надзвичайно корисною.

Застосування рижієвої олії в кулінарії
Завдяки, своєму, вдало збалансованому складу і високій харчовій цінності рижієва олія вже досить давно знаходить різноманітне застосування в дієтичному і вегетаріанському харчуванні. Нерафінована рижієва олія придає апетит своїм ароматом і пікантним, злегка гострим, смаком (нагадує смак редьки і хріну). Саме через ці особливі властивості рижієва олія здавна використовується в кулінарії в основному для заправки салатів, вінегретів, варених овочів. Також цей рослинний продукт відмінно підходить для приготування різних круп'яних страв (плову, гарнірів, каш), випічки, соусів та підлив. Ми рекомендуємо при кулінарному застосуванні рижієву олію не піддавати термічній обробці - адже при нагріванні руйнуються всі корисні речовини, що входять до складу цього рослинного продукту (поліненасичені кислоти, вітаміни та ін.)


Склад рижієвої олії
За біохімічним складом і харчовими цінностями рижієву олію можна поставити в один ряд зі знаменитою своєю цілющою силою кедровою олією (обидві ці олії вирізняються високим вмістом магнію, поліненасичених жирних кислот, вітамінів Е, А і D).Склад рижієвої олії вирізняється не тільки оптимальним співвідношенням насичених і ненасичених жирних кислот, але також підвищеною концентрацією поліненасичених кислот Омега-3 і Омега-6. Вміщені в рижієвій олії Омега-6 (до 18%) і Омега-3 (до 38%) кислоти приймають важливу участь у жировому обміні речовин, сприяють підтримці в нормі гормонального балансу, мають антисклеротичну і протизапальну дію. По кількості вітаміну Е - рижієву олію можна назвати лідером серед таких рослинних олій, як льняна, гірчична і соняшникова (1 столова ложка рижієвої олії задовольняє добову потребу людини в цьому життєво важливому вітаміні-антиоксиданті). По вмісту бета-каротину (провітаміну А, з якого синтезується в організмі людини вітамін А) рижієва олія перевершує соняшникову. Особливістю мінерального складу рижиєвої олії є присутність в ній значної кількості магнію, який відіграє важливу роль в енергетичному, білковому і вуглеводному обміні, що має протизапальну  і протиалергічну властивість. Цей макроелемент "відповідає" за правильну роботу серцево-судинної, м'язової та нервової системи, а також сприяє підтримці нормального рівня цукру в крові і поліпшенню травлення. Достатня кількість магнію в організмі людини є надійною профілактикою атеросклерозу, цукрового діабету, сечокам'яної хвороби, захворювань передміхурової залози. Рижієва олія  це - насичений фітостеролами дієтичний продукт харчування який  буде корисний чоловікам, які страждають різними захворюваннями передміхурової залози.


Рижієва олія в косметології
Маючи протиалергічні, протизапальні, ранозагоювальні та бактерицидні властивості, рижієва олія є ефек тивним засобом для комплексного лікування різних захворювань шкіри. Завдяки вмісту в рижієвій олії цілого комплексу природних компонентів, що сприятливо впливають на шкіру, вона входить до складу різних косметичних засобів і знаходить широке застосування в домашній косметології .
Протипоказань до вживання рижієвої олії немає, крім індивідуальної непереносимості, але зловживати не слід. 

Як бачите, рижієва олія дійсно унікальна і особлива, і Ви можете переконатися в цьому особисто, будьте здорові і красиві