Лляна олія

Льон – однорічна трав'яниста рослина 60-150 см заввишки з прямим тонким стеблом і черговими, вузьколанцетним, сидячим листям з восковим нальотом. Квітки з білими, або блакитними пелюстками. Плід – куляста коробочка, в якій знаходиться буро-жовте насіння з гладкою блискучою поверхнею. У насінні містяться: олія, білки, вуглеводи, а також органічні кислоти, ферменти і вітаміни.

Льон одна з найдавніших культур, використовуваних людством для виробництва одягу, їжі, ліків та косметики. З стебла рослини льону виробляють льняну тканину,а насіння льону- це їжа, ліки,косметика. Численні рецепти використання лляного насіння можна знайти у всесвітній паутині. Завдяки неповторному хімічному складу, насіння льону має антисклеротичні, антиоксидантні, регенеруюючі, протизапальні, гіпотензивні, відхаркувальні, жовчогінні, загальнозміцнюючі властивості. Його використовують  як протикашльовий і противи- разковий засіб, у вигляді пов'язок з додаванням соди та інжиру – від веснянок і «молочних прищів», суміш його з крес-салатом і медом або воском і медом – для зміцнення нігтів і багато іншого. Одним з продуктів виготовлених з насіння льону є олія. Лляну олію (Oleum Lini) отримують методом холодного пресування насіння льону олійного.

Наше підриємство ТМ «Пан Олійник» пропонує стовідсоткову олію з насіння льону першого холодного віджиму.

Олія з насіння льону – висихаюча жирна олія світло-жовтого кольору з приємним, характерним запахом. У ненав'язливому ароматі домінують горіхово-трав'янисті нотки з виражено маслянистою основою. Смак у лляної олії м'який, практично невідчутний.

Лідер рослинних олій за біологічною цінністю є олія з насіння льону у складі якої  до 60% ненасичених жирних кислот, вітаміни А, В, E, цинк, магній, калій. За вмістом ненасичених жирних кислот вона у 2 рази перевищує риб'ячий жир.

Олія з насіння льону є цінним джерелом Омега-3, важливого компоненту мембрани кожної клітини нашого організму. Омега-3 стимулює  життєдіяльність клітин  та активізує процес їхнього оновлення. Незамінні жирні кислоти, особливо Омега-3, згідно з дослідженнями ефективно допомагають організму позбавитися від зайвої ваги.

Рекомендується:

  • При печії та гастриті;
  • Покращує роботу жовчних шляхів;
  • Ефективно бореться з алергічними захворюваннями та сухістю шкіри;
  • Знижує рівень холестерину в крові;
  • Знімає симптоми менопаузного синдрому, запобігає розвитку остеопорозу, ревматоїдного артриту;
  • Знижує активність аденоми простати;
  • Для профілактики раку грудей, товстого кишківника, простати;
  • При відновленні після інсультів, стресів, тривалих хвороб.

Яка користь олії з насіння льону та чи є в неї протипоказання?

Як правильно її обрати при купівлі, зберігати та споживати?

Чи корисна олія для схуднення і для яких рецептів та страв вона підходить?

Перше, що слід зауважити – користь має лише сиродавлена нерафінована олія першого віджиму. Лляна олія має оптимальне для здоров’я співвідношення поліненасичених жирних кислот омега-3 60%, омега-6 20% та омега-9 10%.  Омега-3 – це саме те, чим корисна лляна олія і найбільш цінна, адже вона підходить всім як рослинне джерело цієї жирної кислоти. Особливо тим, хто не вживає риби, або на вегетаріанській чи веганській дієті.

  1. В лляній олії високий вміст вітаміну, що є потужним антиоксидантом, важливим для красивої шкіри. Він підтримує еластичність шкіри, сприяє її відновленню та сповільнює процеси старіння.
  2. Лляна олія нормалізує функціонування гормональної системи, особливо жінок, адже вітамін Е бере участь у виробленні організмом гормонів.
  3. Лляна олія корисна для нервової системи та мозку, адже омега-3 кислоти потрібні для утворення оболонок нейронів.
  4. Доведеною є користь лляної олії для нормалізації рівня холестерину в крові, а це в свою чергу є профілактикою атеросклерозу та проблем із судинами та серцем.
  5. Олія позитивно впливає на моторику травлення та очищення кишківника.

Що стосується шкоди, то протипоказань не так і багато: загострення хворіб жовчного міхура, при загостренні холециститу, панкреатиту, захворюваннях печінки.

Олія з насіння льону ТМ «Пан Олійник» фасується  в пластикову тару об'ємом 0,25л., або за замовленням 1л. та 5л. Ця тара використовується  для транспортування та нетривалого зберігання. Після відкриття пляшки олія повинна бути використана протягом 3-4 тижнів при умові зберігання в прохолодному темному місці. Якщо відкрили велику пляшку 5л. то олію слід розлити в склянну меншу тару і герметично закрити. При зберігання в темному прохолодному місці тара може як темна так і прозора. При дотриманні таких умов олія зберігається протягом 1 року від дати розливу.

Антиоксидантні властивості олії з насіння льону дарують організму молодість і довголіття. Регулярне вживання є прекрасною профілактикою ряду захворювань щитовидної залози, печінки, нирок, травної системи, артриту, ревматизму. Вживання  лляної олії нормалізує рівень цукру в крові, прискорює процеси загоєння тканин, тому активно застосовується для лікування шкірних захворювань (екзема, псоріаз, вугрі, виразки, рани). Систематичний прийом олії з насіння льону знижує рівень холестерину в крові, підвищує еластичність судин, тим самим сприяє профілактиці серцево-судинних захворювань, нормалізації обміну речовин і схудненню. Рекомендується використовувати олію для підвищення опірності організму при бронхо-легеневих захворюваннях, при виснаженні організму.

І ГОЛОВНЕ – не слід термічно обробляти олію. Корисні речовини з неї окислюються та розпадаються під дією високих температур. Тому все те, чим корисна олія з насіння льону, стосується лише сирого продукту.

Спробуйте не пошкодуєте, споживайте і будьте здорові!